În nordul Bucovinei, aproape de graniţa cu Ucraina, există un sat în care se păstrează neatis un strop din veşnicia etniei huţule. Până și numele așezării, Brodina, pare să sugereze că oamenii de aici și-au așezat gospodăriile de-a lungul brodului râului Suceava. (Brod = vad sau loc de trecere „cu piciorul” a unui râu.)
În sec. al XIV-lea, voievodul maramureşean Bogdan, s-a sprijinit la venirea lui în Moldova pe locuitorii de aici. Mai târziu, acest teritoriu a făcut parte din domeniul bisericesc al mănăstirii Putna, unde există lucrarea „Topografie der Bukowina” (1774-1785), în care se atestă existenţa în satul Sadău, a 120 de familii. În lucrarea “Problema bisericeacă în Bucovina” din anul 1775, se aminteşte de faptul că unii locuitorii din Galiţia, nemaiputând suporta jugul austriac, au părăsit ţara, aşezându-se alături de populaţia româna din nordul Obcinelor, aceştia poarta numele de huţuli şi şi-au întemeiat primele locuinţe, pe cele mai înalte poieni şi ascunse văi.
În Brodina, mirificul tăram dintre păduri, trăiesc de sute de ani huțulii oameni imprevizibili și adânci ca pădurile în preajma cărora și-au așezat casele, gospodari și primitori, frumoși și mândri ca și straiele pe care le poartă. Aici firescul și naturalul se împletesc dând naștere unei armonii desăvârșite. În satul de munte Brodina, în care jarul luminează și incălzește casa, unde se spun povești și se-nfiripă doine și balade, nu există femeie, gospodină care să nu stie să țeasă la război, să toarcă, să împletească, să croșeteze sau să coase. Dintr-o mană de mărgele, o gospodină crează o grădină cu flori pe o ie.
Nu există alt loc în Bucovina în care limba vorbită, meşteşugurile și portul să se fi transmis atât de curat până în zilele noastre. La șezătorile din sat, fuioarele se torc pe ritmuri de hutulcă și de frumoasele cantece huțănești, cântate cu o dragoste specială de femeile huțule. Doinele, baladele, cantecele de dragoste sau de dor, de nuntă sau de catănie reprezintă si în vremurile noastre, aceeași liniste și bucurie, pe care o reprezentau și in vremurile de altădată. Aici, tradițiile, mesteșugurile, portul popular și cântecul ocupă un loc special în sufletul orcărui om.
În prezent , comuna cuprinde următoarele sate :
1.Brodina, 2. Falcău, 3.Sadău, 4. Brodina de Jos, 5.Cununschi, 6.Dubiusca, 7. Ehreşte , 8.Zalomestra, 9.Paltin şi 10.Norocu. (Cel mai vechi sat al comunei Brodina, este satul Sadău.)
Poziţia geografică a comunei a favorizat, aşezarea locuitorilor, a pastorilor pe aceste locuri încă din mai vechi timpuri.Dimitrie Cantemir în lucrarea "Descriptio Moldaviae" vorbeşte de existenta unor ‘ţări’ formate din triburi tracice, carpii.